Kerktuin Dorpskerk

‘Het oude dorp is verrijkt met een kerktuin die een waardevolle aanvulling is bij de Dorpskerk, het oudste rijksmonument van Barendrecht.’  Burgemeester Jan van Belzen complimenteerde met deze woorden de vrijwilligers met het ontwerp en de aanleg van een tuin met bomen, struiken en planten waarover in de Bijbel wordt geschreven.  Al bijna zeven jaar na de opening (juni 2010) is de kerktuin achter de meer dan vijf eeuwen oude kerk een waardevolle attractie in het historische centrum.

 De vrijwilligers van het eerste uur zijn nog altijd actief. Dat is elk tuinseizoen te zien. De kerktuin wordt er steeds aantrekkelijker op, met onder meer een bijenvolk en een modern kunstwerk.  Ontworpen in de vorm van een lemniscaat (een liggende acht, symbool van oneindigheid) is  de kerktuin een plek voor ontmoetingen (na de eredienst op zondag), meditatie, muziekuitvoeringen en exposities. Een stiltecirkel en een gedenkhoek met een schilderij zijn passende onderdelen van de tuin. 

De kerktuin is er voor alle inwoners van Barendrecht en omgeving. Dit uitgangspunt geldt nog steeds. Elk jaar is de tuin betrokken bij het Zomerfeest en de Monumentendag. Gedurende het seizoen (eind april-eind september) is de tuin op zaterdagmorgen geopend voor bezoekers, tegelijk met de Snuffelmarkt. Gastvrouwen zijn dan aanwezig voor informatie en rondleidingen.

Het aantal bezoekers (de toegang is gratis) gaat in stijgende lijn, mede dankzij de landelijke bekendheid die de tuin heeft verworven. De initiatienemers zijn nog altijd trots op het bezoek dat Koning Willem-Alexander in maart 2012 – destijds Prins van Oranje – aan de kerktuin heeft gebracht.

In het afgelopen Lutherjaar – vijfhonderd jaar Reformatie -  kreeg de uitspraak van de kerkhervormer voor de kerktuin opnieuw een symbolische betekenis: ´ Zelfs als morgen de wereld zou dreigen te vergaan, zou ik vandaag nog een boom planten.´ ( Dit citaat werd destijds aangehaald bij het officiële begin van de aanleg).